Lenoardo da Vinci Mobilitás projekt

Európai Uniós pályázat (2014)

Az FM Dr.Entz Ferenc Mezőgazdasági Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium nyolc éve részesül európai uniós támogatásban. A Tempus Közalapítvány által meghirdetett "Egész életen át tartó tanulás" program keretében a Leonardo da Vinci mobilitási projekttel pályáztunk és nyertünk támogatást a falusi vendéglátó szakmunkás és vendéglátó szakközepes tanulók külföldi szakmai gyakorlatához. A támogatás 2x3 hétre szólt, 14 tanuló részére. 2012. július - augusztusban 14 fővel utaztunk Olaszországba, Emilia Romagna tartomány egyik kis falujába. A hangulatos panzió és vendéglő Ravennától 12 km-re, San Zaccaria falu határában található. Családi vállalkozás keretében működik, tulajdonosa vállalta, hogy tanulóinkkal megismerteti az olasz falusi vendéglátás rejtelmeit.
2014-ben, (a vállalkozás profiljából kiindulva - agroturismo= falusi vendéglátás) többféle munka várt ránk a Palazzo Manzoniban: a jól felszerelt konyhán olasz specialitások elkészítésével ismerkedtek meg a tanulók, szorgalmasan pödörték a helyben készített és minden olasz által nagyra értékelt tésztaféléket, takarították a szobákat, vasaltak, ablakot pucoltak, este pedig felszolgáltak a vendégeknek. A fiúk feladata a "palota" környezetének a rendben tartása volt, ahol gyakorolhatták az eddig tanultakat, új gépekkel, felszerelésekkel ismerkedhettek meg, de ha szükség volt rá, a kenyérsütéstől, zöldségpucolástól sem riadtak vissza. A kora reggeli ébresztés ellenére szívesen locsolták a szőlőtőkéket vagy az olajfákat, ilyenkor felváltva vezethették a "csodamasinát", vagyis a traktort. A szabadidő jórészét a tengerparton töltötték, megismerték a környék történelmi emlékeit is. Kirándultak San Marinoba, Ravennába és megismerhették a jellegzetes olasz tengerparti kisvárosok hangulatát (esti régiségpiac vagy felvonulás a kikötőben). Mindkét turnus utolsó hetében a tanulók 2 napot töltöttek a feledhetetlen vidámparkban, a Mirabilandiában. A képek ezeket a feledhetetlen heteket örökítik meg.

Mátyás Jenő (koordinátor, tanár)

Leonardo da Vinci AGRIDIAG projekt

DIALAECTE - AGRIDIAG – Egy új módszer

Az AGRIDIAG nemzetközi projekt – ami az Európai Unió “Egész életen át tartó tanulás” programja keretében, magyar, francia és portugál partnerek részvételével, 2 éves futamidővel valósul meg – célja az, hogy a francia DIALECTE rendszert és annak képzési tapasztalatait szakképzési oktatási csomaggá integráljuk és vizsgáljuk Magyarországon valamint Portugáliában.
Ez az összetett és gyors eszköz a gazdaságok környezeti terhelését számítja ki. Az újítás a Toulouse-i székhelyű SOLAGRO non-profit szervezet nevéhez kötődik, amit 1981-ben hoztak létre. 17 szakértővel – agronómusokkal, környezetvédelmi mérnökökkel és közgazdászokkal – dolgoznak. A SOLAGRO célja a technikai lehetőségek bővítése az energiagazdálkodás, a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén.
Az 1995-től fejlesztett DIALECTE módszert eddig Franciaországban 3000 farm esetében alkalmazták, Európa más részein 200 gazdaságban. A módszert a Montpellier-i SUPAGRO Florac mezőgazdasági szakközépiskolában oktatják. Romániában már dolgoznak a honosításon. A rendszert AGRIDIAG néven adaptáljuk magyar viszonyok közé. Az első célkitűzés az oktatóanyag elkészítése és az oktatók képzése. Ebben a gödöllői Szent István Egyetem irányításával részt vesz a NAKVI és iskolánk.
A módszer lényege, hogy szakember segítségével, vagy anélkül - akár online - az agrár ökoszisztémák összefüggései vizsgálhatók legyenek. Nagyon fontos a gazdaság leírása, valamint mennyiségi és minőségi elemzése ahhoz, hogy képet kapjunk annak környezeti hatásairól. A gazdaságok 47 különféle szempontból kerülnek értékelésre a speciális kérdőív kitöltése és az adatgyűjtés után.
Néhány ezek közül:
Biodiverzitás szintje (a természetes gyepek megtartása, őshonos gyomflóra megőrzése, féltermészetes élőhelyek védelme…)talaj termékenységének megőrzése (pillangósvirágúak mennyisége, nitrogén egyenleg…)elhasznált, nem megújuló energiaforrások mennyiségebevitt műtrágya mennyisége, a termés mennyiségeveszteségek csökkentésének mértéke (téli talajborítottság, élőhelyek megőrzése…)gazdaság önállóságaörnyezetvédelmi szempontok (a növények által megkötött széndioxid mennyisége…)
http://www.agridiag.szie.hu

Leonardo da Vinci COMENIUS projekt

COMENIUS projekt

A program a felső középfokú oktatás végével bezárólag az iskola-előkészítő és az iskolai oktatásban részt vevők tanítási és tanulási igényeire, valamint az ilyen oktatást nyújtó intézményekre és szervezetekre irányul.

Két fő célkitűzése a következő:

- az európai kulturális sokszínűség megismerésének és megértésének fejlesztése a fiatalok és az oktatási személyzet körében;
- a fiatalok segítése a személyes fejlődésükhöz, jövőbeli foglalkoztatásukhoz és aktív európai polgárságukhoz szükséges alapvető életvezetési készségek és ismeretek elsajátításában.

Ezzel összefüggésben a program a következő operatív célkitűzések elérésére törekszik:

- a mobilitás minőségének javítása és a mobilitásban részt vevők számának növelése;
- a különböző tagállamok iskolái közötti partnerségek minőségének javítása és mennyiségének növelése olyan mértékben, hogy a program időtartama alatt legalább hárommillió tanuló részt vegyen közös oktatási tevékenységben;
- az idegen nyelvek tanulásának ösztönzése;
- az ikt-alapú innovatív tartalom, szolgáltatások, pedagógiai módszerek és gyakorlatok fejlesztése;
- a tanárképzés minőségének és európai dimenziójának fokozása;
- a pedagógiai módszerek és az iskolavezetés fejlesztésének támogatása.

 

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" (cookie) használunk weboldalunkon. Kérjük, engedélyezze ezek használatát, ellenkező esetben előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljeskörűen működni.