Tangazdaságunkban elkezdődött a takarmány betakarítása. Cikkünkből, képeinkről nem csak a munkafolyamatot ismerheted meg, de az is kiderül, hogy mi a sikózás, és mi az a szilázs.
Iskolánkban javában folyik a silózás, a takarmányok tartósításának egyik széles körben elterjedt erjesztéses módszere. Ennek során, a növény felületén található baktériumok a szénhidrátokból (cukrok) különböző szerves savakat (pl. tejsav, ecetsav,) állítanak elő, amelyek konzerválják a takarmányt. Így tulajdonképpen egész évben etethető takarmányt kapunk. A silózás folyamán a növény összetétele több tekintetben is megváltozik. Silózott takarmányt valamennyi gazdasági állattal etethetünk. Jó minőségű szilázst, már akár a 4—5 hetes borjaknak is adhatunk.
A munkálatokból gazda szakos diákjaink alaposan kivették a részüket.
Sarudi Imre Pálné
A munka folyamatáról készült képekért, videókért kattints ide!