2023.03.24-én a 9 gazda, 10 A technikus, a 10.ep panziós és a 13 T technikus osztályok Rétimajorban egy multifunkciós tógazdaságnál voltak üzemlátogatáson.

 

2023.03.24-én a 9 gazda, 10 A technikus, a 10.ep panziós és a 13 T technikus osztályok Rétimajorban egy multifunkciós tógazdaságnál voltak üzemlátogatáson.

Iskolánk tanulói ízelítőt kaptak abból, hogy hogyan lehet egy jól kialakított rendszert összehangoltan működtetni. A Zrt több, mint 20 éve alakult, első sorban a halászatra, halivadék szaporítására. Az ebből származó jövedelmet visszaforgatva mára egy turisztikával, vendéglátással egybekötött komplexummá fejlesztették. Fő bevételi forrásuk ma is a halászat. Az 1200 hektáron folytatott termelésben éves szinten 1500 tonnát meghaladó halat és ivadékot értékesítenek. Látogatásunkkor a szaporító-telepet is készséggel megmutatták. Itt a gyerekek megtudták, hogy erre azért van szükség, mert a természetben csak 1-2% az ivadékok túlélési aránya, ám a szaporított, nevelt állomány 80%-os szaporulatot jelent. A telepen az összes hazai halfajt mesterségesen szaporítják. A lefejt, megtermékenyített ikrák (kb. 1,5 millió db) vízáramban 10 nap alatt kelnek ki. Ekkor az ikraburokból „kiáztatják” az élő halakat, majd medencékbe kerülnek, ahol 3 cm-es korukig vannak.( Most éppen csukák voltak a medencében.) Ekkora méretnél már értékesítik, illetve a saját tavakba áttelepítik őket. A kishalak 3 nyaras korukra érik el az étkezési célra való értékesítési nagyságot. Megtudtuk, hogy bár kb. 6 kg lett az éves hazai halfogyasztás, ami az öt évvel ezelőtti adat majd kétszerese, ám ez még mindig nagyon kevés a többi húsféléhez képest.

Ezt az édesvízi halfogyasztást szerette volna a vállalkozás kicsit népszerűsíteni azzal, hogy a területen panziót, Halászcsárdát, borospincét és az ország egyetlen halászati múzeumát hozta létre Lévai Ferenc. Mára rendezvényeknek, horgászversenyeknek, osztálykirándulásoknak és nyári táboroknak is otthont ad a komplexum. A horgászás, sportolási lehetőségek mellett csak sétálni is lehet a különféle vízi madarak között a tavak partján.


A panziós tanulóink betekintést kaptak abba, hogy hogyan kell egy többféle szálláslehetőséget kínáló turisztikai részt üzemeltetni. Kíváncsiak voltak arra, hogy hogyan tudják megoldani a teljes szezonos nyitva tartást? Mennyiben változott a rezsiköltség emelkedése miatt az ár? Van-e az apartmanos elhelyezésnél lehetőség a főzésre? Rentábilis-e a napelempark a területen? Jelentős-e a téli vendégek létszáma?

A kíváncsi gyereksereget a nap végén harcsaburgerrel és halászlé ebéddel várták az étterem dolgozói.

Nagyon szépen köszönjük Lévai Ferenc tulajdonosnak a lehetőséget, hogy megnézhettük HALORSZÁGOT!

Sitkei Juditnak és Bakó Jánosnak pedig azt a szeretetteljes idegenvezetést, és nagyon finom ételt, amit ezen a napon kaptunk!

 További fotók itt érhetők el                                                                                                                                                                          

                                                                                                                                             Nyuliné Aradi Katalin

                                                                                                                                                     Szervező

Elérhetőségeink

  • Cím: 2481 Velence Ország út 19 
  • Telefon: +36-30-237-17-95
  • Porta, tanbolt: +36-22-472-270 
    Fax: +36-22-472 -183 (Fax)
  • E-mail: iskola@entz.hu 
  • Facebook: https://www.facebook.com/entziskola/
  • Instagram: entziskola
  • Az ISKOLA OM AZONOSÍTÓJA: 030728/011

  • FELADATELLÁTÁSI HELY KÓD:   001

  • FENNTARTÓ: Agrárminisztérium

Vezetőség

  • Stossek Balázs Mátyás igazgató
  • E-mail: balazs.stossek@entz.hu
  • Sarudi Imre Pálné általános igazgatóhelyettes
  • Email: krisztina.sarudine@entz.hu
  • Pálmai Norbert a kollégium szakmai vezetője
  • E-mail: norbert.palmai@entz.hu

 

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" (cookie) használunk weboldalunkon. Kérjük, engedélyezze ezek használatát, ellenkező esetben előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljeskörűen működni.