9A mezőgazdasági technikus, 9.g gazda, 10.ep panziós, 9.ep panziós tanulók vettek részt azon a szakmai kiránduláson, melynek célja a Nyakas pincészet meglátogatása volt Zsámbékon.

Birtokuk az Etyek-Budai borvidéken, a Nyakas-hegy lábánál meghúzódó kicsiny településen található, melyet nemes egyszerűséggel “Tök”-nek hívnak. Elsősorban illat és zamatanyagokban gazdag, üde, reduktív fehérborok készítésével foglalkoznak. A telepített fajták között megtalálható az Irsai Olivér, Chardonnay, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kadarka, Pinot noir, Merlot és Kékfrankos. Boraik főleg palackban, redukált környezetben érik el érzékszervi sajátságaik, bukéjuk maximumát.

Ha valaki kíváncsi, hogy hol készülnek boraik, akkor részt vehet a Nyakas Pince birtokán lévő borkóstoló programon és felfedezheti velük borászatukat, boraikat.

https://nyakas.hu/

1991 óta szőlőtermesztéssel, 1997 óta, pedig borkészítéssel is foglalkoznak. Első sikereiket igen rövid idő alatt elérték, 2002-ben Az Év Bortermelője elismeréssel jutalmazták Malya Ernő volt főborászukat. Utódja, Nyulné Dr. Pühra Beáta, a pince főborásza 2019-ben és 2020-ban a legjobb 5 jelölt között szerepelt, 2021-ben, pedig elnyerte Az Év Bortermelője címet. Pincészetük 2012, 2017, 2018 és 2022-ben Magyar Brands díjat nyert, illetve boraik rendszeresen kapnak elismeréseket, díjakat különböző versenyeken. Borászatuk fejlődése kezdetek óta töretlen. A borok készítése során a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák, melynek köszönhetően kimagasló minőségű borokat tudnak előállítani. 2011-ben a már meglévő pince mellett átadásra került mintaboltjuk, látványpincéjük, valamint a vörösborszőlők és a kiemelt fehér tételek feldolgozását lehetővé tévő „kis” feldolgozójuk.

A tanulók a teljes major megtekintése mellett egy gépesített nagyüzemi szőlőtelepítést is megtekinthettek. Az ültetvényen láthattak középmagas és magas kordonos telepítést is, melyeknek előnyeit és lehetséges hátrányait is elmondták a szakemberek.

Megtudhatták azt is, hogy ma már gépesített a szüret is, de még mindig van 12 ha szőlő, amit kézzel kell szedni.

A szüret mindig előzetes mintavétellel indul, és gondos laboratóriumi vizsgálatok után a borász mondja meg, hogy szüretre alkalmas-e a szőlő. Maga a szüret ekkora területen hosszú ideig eltart. Szüret után kezdve és a téli időszakban is már elindítják a metszést, mely a tavaszig kitart.

A gyerekek érdeklődéssel figyelték, hogy miért vannak egyes sorok művelve, egyesek pedig nem. Megtudhatták, hogy milyen zöldmunkák vannak a tavaszi és a nyári időszakokban.

Nagyon köszönjük a tartalmas napot és a lehetőséget, hogy nálunk tanulhattunk!

Nyuliné Aradi Katalin és Tóth-Polgár Viktória szervezők

További fotók itt érhetők el

 

Elérhetőségeink

  • Cím: 2481 Velence Ország út 19 
  • Telefon: +36-30-237-17-95
  • Porta, tanbolt: +36-22-472-270 
    Fax: +36-22-472 -183 (Fax)
  • E-mail: iskola@entz.hu 
  • Facebook: https://www.facebook.com/entziskola/
  • Instagram: entziskola
  • Az ISKOLA OM AZONOSÍTÓJA: 030728/011

  • FELADATELLÁTÁSI HELY KÓD:   001

  • FENNTARTÓ: Agrárminisztérium

Vezetőség

  • Stossek Balázs Mátyás igazgató
  • E-mail: balazs.stossek@entz.hu
  • Sarudi Imre Pálné általános igazgatóhelyettes
  • Email: krisztina.sarudine@entz.hu
  • Pálmai Norbert a kollégium szakmai vezetője
  • E-mail: norbert.palmai@entz.hu

 

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" (cookie) használunk weboldalunkon. Kérjük, engedélyezze ezek használatát, ellenkező esetben előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljeskörűen működni.