Az idén már megvalósult programok beszámolóit az alábbi linken érheti el:

https://drive.google.com/drive/folders/1FP-vdOKrC87_M014pkpkekEuFGrS5Ngl?usp=share_link

 

 

Egy nap a helyi fenntarthatóság jegyében

2023.02.17-én a 12. szé osztály rendhagyó pénteket élt: tanórák helyett olyan „zöld hősökkel” beszélgetett, akik valamilyen módon sokat tesznek a fenntartható életért a Velencei-tó körül. A téma aktualitását két külföldi pályázat adta: a The writings on the wall: storytelling competition című ifjú riporterek versenye „széndioxid” témában, valamint a Lagois Competition 2023: Sustainable Living című programja, amelyben olyan helyi csoportokat kellett kisfilmen vagy fotósorozaton bemutatni, akik szívükön viselik saját közösségük zöld sorsát. A Velencei-tó körül szerencsére bővelkedünk ilyen hősökben: számos szervezet, alapítvány, egyesület, vállalkozás, őstermelő és lelkes magánember éli a mindennapjait a fenntarthatóság jegyében. Igyekezve a fenntarthatóság palettáját minél szélesebb körben érinteni, több tucat lehetséges interjúalanyt kerestünk meg. Jól látszik a tó körüli emberek példátlan nyitottsága iskolánk és a fiatalság felé abból, hogy mindössze két hét alatt összeállt a program.

A légszennyezés és a széndioxidkibocsátás csökkentésének lehetséges, hagyományos és innovatív megoldásainak megismerésére az iskolában került sor: Bagoly Péter, Farkas Bence, Pózsa Dia és Román Dávid várta a 10 millió fa Alapítvány képviseletében Kovács Anna helyi önkéntest, aki lelkesen beszélt az alapítvány célkitűzéseiről, eddigi eredményeiről, nehézségeiről, terveiről, valamint Magyarország klímahelyzetéről, mindezt angol nyelven. Annát Pongrácz Gábor követte, aki az intenzív faültetés innovatív módszeréről tartott egy rövid előadást a gyerekeknek.

A hulladékgazdálkodás kapcsán Kis Alexa, Pózsa Heni, Koma Viki és Vargha Zsófia a csomagolásmentes vásárlással ismerkedett a TEBE Velence csomagolásmentes bolt és kávézóban, ahol Reith-Árvai Luca, a bolt vezetője részletesen mesélt arról, hogyan nyit és tart fent egy fiatal házaspár egy ilyen gyöngyszemnyi szemléletformáló boltot. Közben vevők jöttek-mentek, így élőben is láthatták, hogyan mérik az árukat, legyen szó mosószerről, tésztáról, fűszerről, vagy lencsechipsről, valamint Kutai Tibor pázmándi őstermelő gyönyörű zöldségeit is megcsodálhattuk, amikből szintén tudunk a boltban vásárolni.

Hopka Karina és Kőfalvi Laura a túlfogyasztás visszaszorításáért és a tudatos vásárlásért küzdő rövid ellátási láncok munkájába nyert betekintést a Zöld Bárka Egyesület által életre hívott Velencei-tavi kosárközösség átvevőpontján, az Északi strand 1. számú bódéjában. A lányok péntek délután egy vidám kis termelői piacra emlékeztető helyszínre csöppentek. Szilágyi Erzsébet, az egyesület elnöke kosárpakolás közben magyarázta el, hogy azzal, hogy ők veszik át az árut a termelőtől, nekik nem kell órákon keresztül a piacon ácsorogni, a vevőknek pedig nem kell keresgélni, így egy komplett hétvégi bevásárlást 10 perc alatt le tudnak bonyolítani. Ezzel a friss, egészséges, helyi termékek forgalma nő, a pénz pedig helyben marad. Az átvételt termelői és vevői oldalról is megnézhettük, és mindkét fél elégedetten távozott.

Demeter Enikő, Fehér Zsófi, Fekete Gergő, Nagy Merci és Szajkó Kitti az újrahasznosítás égisze alatt az adományozás kultúrájával ismerkedett az agárdi Jópont Alapítvány adományboltjában. Miután a gyerekek a boltban sokasodó kincsek között kibóklászták magukat, Gyimesi Relinda és Szépréti Krisztina egy kávé mellett mesélt nekik alapítványuk céljairól, mindennapi működéséről, az adományozás Magyarországon még gyerekcipőben járó kultúrájáról, valamint arról, hogyan választják ki a helyi jó ügyeket, amiket bevételeikből támogatnak, legyen szó fenntarthatóságról, gyerekvédelemről, vagy akár humanitárius segítségről.

A pénteki eseményeket a gyerekek ppt, imázsfilm, kisfilm, valamint fotósorozat formájában dolgozták fel, amik a következő linken érhetők el: https://drive.google.com/drive/folders/1DpEzbPnp-M_pXIzi4Ss-1wvcX1_j2w4E?usp=share_link

Mindenkinek hálásan köszönjük a ránk szánt időt!

Gulyás Judit

Elérhetőségeink

  • Cím: 2481 Velence Ország út 19 
  • Telefon: +36-30-237-17-95
  • Porta, tanbolt: +36-22-472-270 
    Fax: +36-22-472 -183 (Fax)
  • E-mail: iskola@entz.hu 
  • Facebook: https://www.facebook.com/entziskola/
  • Instagram: entziskola
  • Az ISKOLA OM AZONOSÍTÓJA: 030728/011

  • FELADATELLÁTÁSI HELY KÓD:   001

  • FENNTARTÓ: Agrárminisztérium

Vezetőség

  • Stossek Balázs Mátyás igazgató
  • E-mail: balazs.stossek@entz.hu
  • Sarudi Imre Pálné általános igazgatóhelyettes
  • Email: krisztina.sarudine@entz.hu
  • Pálmai Norbert a kollégium szakmai vezetője
  • E-mail: norbert.palmai@entz.hu

 

Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" (cookie) használunk weboldalunkon. Kérjük, engedélyezze ezek használatát, ellenkező esetben előfordulhat, hogy weboldalunk nem fog teljeskörűen működni.